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Best of July 2016
 
Following are a dozen questions answered by the engineering staff as
part of the NFSA's Expert of the Day (EOD) member assistance
program being brought forward as the "Best of July 2016."  If you have a
question for the NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your
question to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you.
  
It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant
NFPA technical committees and through our general experience in
writing and interpreting codes and standards.  They have not been
processed as formal interpretations in accordance with the NFPA
Regulations Governing Committee Projects and should therefore not be
considered, nor relied upon, as the official positions of the NFPA or its
Committees.  Unless otherwise noted the most recent published edition
of the standard referenced was used.
 
Question 1 - Standpipe Locations
A Class I standpipe system is being installed. There are 3 stairways,
and the center stair is 171 feet from the stairway to the north and 86 feet
from the stairway to the south. Specifically, can hose connections be
installed solely in the center stair since the other two stairways are
within 200 feet from the center stair?
 
Answer: No.  NFPA 14 requires that hose connections be installed in
all required exit stairways. NFPA 14 then requires additional hose
connections to be installed throughout a building if the travel distance
from any of the already mandatory hose connections exceeds 200 feet
for a fully sprinklered building. There is also an exception to omit hose
connections from each side of a horizontal exit, however this does not
apply to hose connections in exit stairways. There is no exception to
remove hose connections from required exit stairways.
 
Question 2 - Inside Hose Stream Demand for Pipe Schedule
Systems
NFPA 13 discusses adding an inside hose stream allowance of either
50 gpm or 100 gpm when inside hose connections are provided. Are
hose allowances required to be added to the system demand for pipe
schedule systems?
 
Answer: Yes, the hose allowance requirements found in 11.1.6 apply
whether sprinkler demand is calculated using 11.2.2 for pipe schedule
systems or 11.2.3 for hydraulically calculated systems. Note that Table
11.2.2.1 for pipe schedule systems includes any required inside hose
allowance in the acceptable flow at the base of the riser only.
 
Question 3 - Testing Requirements for Changing Sprinklers
Fire sprinklers are being replaced within the piping network of an
existing system.  Following NFPA 25, the testing requirements,
including the hydrostatic test, need to be in accordance with NFPA 13
due to the number of fire sprinklers being changed (approximately 100
in this case).  Does the system need to be hydrostatically tested at
system working pressure or at 200 psi for 2 hours following the
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replacement of sprinklers?
 
Answer: The system is required to be hydrostatically tested at the
system working pressure. The hydrostatic test is an important item in
the fire sprinkler system to ensure that the system will not leak over
time.  However, it is not advisable to boost the pressure in an existing
piping network to 200 psi when it is only rated for 175 psi.  This is why
Section 25.2.1.4.2 in NFPA 13 (2016) states, "Modifications that cannot
be isolated, such as relocated drops, shall require testing at system
working pressure."  This same concept would apply when only the
sprinklers are being replaced.  There is no way to isolate the new
sprinklers from the existing piping; this means the testing would be
done at system working pressure.
 
The language on modifications is intended to address situations when
sections of the piping are also modified or in situations where an addition
is made to the system.  Typically, these can be isolated for the test.  In
addition, it is testing new piping connections as well as the sprinklers
attached.  Simply replacing sprinklers should not be considered a
modification that would require a 200 psi hydrostatic test.
 
Question 4 -Solvents and Paint On Sprinklers
Is there any guidance in NFPA 13 (2016) that would allow for a solvent
to be used to clean paint off of a sprinkler?
 
Answer: No. NFPA 13 requires that if a sprinkler has had paint applied
to it other than a manufacturer's applied coating, then that sprinkler
should be replaced. This is found under section 6.2.6.2.2 of NFPA 13
(2016). NFPA 25 (2014) also has the requirement that sprinklers shall
not be altered in any respect or have any type of ornamentation, paint,
or coating applied after shipment from the place of manufacturing.
Therefore you would not be permitted to use a solvent to clean a
sprinkler off, and the sprinkler with paint applied to it would need to be
replaced. 

Question 5 - Large Seismic Separation
There is a seismic separation joint that is 18 inches in width.  It has
been noted that NFPA 13 states that the seismic separation assembly
in a fire sprinkler system needs to accommodate twice the seismic
separation.  The largest seismic separation assembly in a loop/flexible
hose style can handle 24 inches, according to products currently
available.  Specifically, can this large opening (18 inches) omit a
seismic separation assembly?
 
Answer: Any time fire protection piping crosses a seismic separation,
a seismic separation assembly must be used so that the piping is not
damaged during an earthquake.  If there are 18 inches between the first
structure and the second structure, then the building is being designed
such that 9 inches of movement could occur in each building.  If the
seismic force impacts the building such that the building each move 9
inches away from each other (the maximum displacement expected
based on the gap), there would be 36 inches for the pipe to cross (9
inches displacement + 18 inch gap + 9 inches displacement = 36
inches).  This distance will need to be accommodated.

There is more than one option for a seismic separation assembly,
although the loops incorporating flexible hose are the most common
option recently.  The traditional method of using six (6) flexible elbows
as depicted in Figure A.9.3.3(a) could also be used.  If a loop cannot be
procured to accommodate the anticipated movement from an
earthquake, then the six flexible elbow arrangement is a method to
handle the expected movement.
 
Alternatively, it may be possible to arrange the piping using more than
one flexible loop. For example, two loops that can each accommodate
12 inches would more than accommodate the 18 inches expected in
this scenario.
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Another avenue is also to install multiple risers such that the fire
protection piping does not have to cross the seismic separation. This
would mean that no assembly is necessary as the piping will not be
subjected to this movement should an earthquake occur.
 
Question 6 - What is "Encapsulated"?
Does a 6 sided wood box meet the definition of encapsulated?
 
Answer: In order to meet the definition of encapsulation, the
combustible commodity must be wrapped in plastic on the top and
sides (the bottom can remain unwrapped.) The definition in the 2016
edition of NFPA 13 (similar in earlier editions) is as follows:
 

3.9.1.11* Encapsulation. A method of packaging that either
consists of a plastic sheet completely enclosing the sides and
top of a pallet load containing a combustible commodity, a
combustible package, or a group of combustible commodities
or combustible packages, or consists of combustible
commodities individually wrapped in plastic sheeting and
stored exposed in a pallet load.

 
The definition indicates that there are two types of encapsulation.

1)  The first is a pallet load consisting of a combustible
commodity, a combustible package or a group of combustibles
where the pallet load is wrapped in a plastic sheet that
completely covers the top and sides of the pallet load.
2) The second type of encapsulation is a group of combustible
commodities that are individually wrapped in plastic and stored
on a pallet.

 
A wooden box that is not wrapped in plastic is not considered
encapsulated. The problem with encapsulation is that the plastic on top
of the pallet load acts as a shield, keeping the combustibles dry when
sprinklers activate. This makes it harder to control the fire since the
combustibles adjacent to the fire are not getting pre-wet. Usually a
greater density is required from the ceiling sprinklers when protecting
encapsulated commodities.
 
Question 7 - Rack Storage above Garage Doors
A new tenant is occupying an existing warehouse currently protected by
a dry pipe sprinkler system designed for protection of miscellaneous
storage up to 8 ft and providing 0.2 gpm/sq.ft. over 1,950 sq.ft. The
tenant would like to add single row racks positioned against the west
wall above loading doors. Use of the racks will consist of storage above
the doors starting at approximately 10 ft above finished floor and will
have a maximum height of 16 ft. The racks will be used for storage of
packaging materials including rolls of plastic and hard plastic storage
totes (bins with lids). Can the rack storage identified be protected by the
existing sprinkler system as miscellaneous storage per Chapter 13?
 
Answer: No, in this situation, the storage height is measured from the
top of the door to the top of storage in accordance with NFPA 13-2013
section 12.1.3.3, which results in a storage height of 6 ft. The commodity
classification would likely be exposed unexpanded Group A plastic
(which should be verified). Although the materials are used for
packaging or packing, these materials are still considered as their own
commodity when stored as described.
 
Referring to section 13.2.1 and Table 13.2.1, the rack storage
arrangement would be considered an exposed, unexpanded Group A
plastic with a rack storage height > 5 ft to ≤ 8 ft. For this particular
configuration, the maximum ceiling height is limited to 15 ft and would
require protection as an extra hazard group 2 occupancy in accordance
with Figure 13.2.1. Since the existing building is greater than 15 ft high,
use of the existing sprinkler system design basis would not be
acceptable.Based on this, the storage arrangement would need to
comply with the requirements of Chapter 17 for protection of plastic and
rubber commodities.
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Question 8 - Design Area for Dry Residential Sprinklers
Section 11.3.1.1 of the 2010 edition of NFPA 13 states that for
residential sprinklers, "The design area shall be the area that includes
the four adjacent sprinklers that produce the greatest hydraulic
demand."Does the four sprinkler design also apply
to residential sprinklers in a dry system?
 
Answer: Yes, the four sprinkler design method specified in section
11.3.1.1 also applies to residential sprinklers installed in a dry system. 
 
The 30 percent increase in design area for dry systems is limited to the
density/area method of hydraulic calculations and does not apply to the
special design method for residential systems. The purpose of this
increase for the density/area method is to deal with the delay in water
delivery from a dry system. Residential systems deal with this by
requiring a maximum water delivery time of 15 seconds in dwelling
units. See NFPA 13 (2010) section 7.2.3.6.3 which reads: 
 

7.2.3.6.3 For dry pipe systems protecting dwelling unit
portions of any occupancy, the sprinklers in the dwelling unit
shall have a maximum water delivery time of 15 seconds to
the single most remote sprinkler.

 
Also note that residential sprinklers must be specifically listed to be
used in a dry system as stated in section 7.2.3.6.4.
 

7.2.3.6.4 Residential sprinklers shall be listed for dry pipe
applications.

 
The manufacturer's instructions for these residential sprinklers listed for
use in dry systems also make clear that the number of design
sprinklers is not required to be increased when used in a dry system.
 
Question 9 - Fire Separation between Sprinkler Systems
Is there a requirement in NFPA 13 to have a fire separation (rated walls)
between adjacent sprinkler system boundaries?
 
Answer: NFPA 13 does not require adjacent sprinkler systems to
be separated by rated walls or similar construction. It is quite common to
install two or more systems in the same building without separation. For
example a large warehouse may need to be provided with multiple
systems to comply with the system protection area limitations of NFPA
13 section 8.2. These adjacent systems are not required to
be physically separated by a barrier.
 
There may however be specific instances where adjacent systems
may need some form of separation. For example, section 8.4.6.4 of
NFPA 13 (2016) states that where ESFR systems are installed
adjacent to systems with standard- response sprinklers, a draft curtain
is required between the two systems. 
 
Question 10 - Inspection Record Deficiency?
 A fire sprinkler system has no tag or record of a five year inspection.
Would this be considered a deficiency according to NFPA 25?
 
Answer: This issue was recently brought up to the NFPA 25 technical
committee during the last revision cycle (for the 2017 Edition) and a
certified amending motion (CAM) was then brought to NFPA's technical
session for membership consideration. This would have introduced
language that would make the absence of records or tagging of multi-
year interval inspections and testing a deficiency to the system. This
language failed both the technical committee ballots and the technical
session floor votes. Therefore, it is not the intent to make the absence of
a tag or record a deficiency to a system. It is the building owners'
responsibility to provide the required inspection testing and
maintenance for a system as well as provide the documentation of such.
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Question 11 - Moveable Rack Structure
A project is proposed to use moveable rack structures to store Class I-
IV commodities. The moveable racks will be less than 12 feet in height.
Would the requirements found in NFPA 13 (2016), Chapter 13 for
Miscellaneous and Low-Piled Storage apply for Class I-IV commodities
on movable racks.
 
Answer: Yes, movable racks are paralleled to multiple-row racks as
they can be arranged such that aisles are small or nonexistent.  Low-
piled multiple-row rack storage is permitted to use the low-piled and
miscellaneous storage requirements of Chapter 13 per Section
16.2.1.2.1 which is directed there when storage is under 12 feet.
Therefore, the same would apply to movable racks.
 
Question 12 - Trellis Obstructions below Sprinkler
Standard spray upright sprinklers are installed at roof deck with a trellis
installed approximately 4 feet below this. The trellis is constructed with 2
inch wide members spaced approximately 1 foot on center. Is this trellis
an obstruction to the upright sprinklers above?
 
Answer: NFPA 13 handles obstructions in two primary categories. The
first category is obstructions that prevent sprinkler spray pattern from
developing which deal with obstructions within 18 inches vertically from
the bottom of the deflector for standard spray sprinklers. The other is
obstructions which prevent sprinkler discharge from reaching the
hazard, which consists of obstructions below 18 inches from the
sprinkler deflector.  Since this trellis is located approximately 4 feet from
the bottom of the sprinkler, this would fall into obstructions which prevent
sprinkler discharge from reaching the hazard, section 8.6.5.3 of NFPA
13 (2016). Section 8.6.5.3 goes on to require that sprinklers shall be
installed under fixed obstructions where over 4 feet wide. As the trellis is
comprised of small members and large openings, this would not
typically require sprinklers below it.
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